Рейди "Студентської Свободи" по чернівецьких крамницях показали – неповнолітнім із легкістю продають алкоголь та цигарки

У більшості крамниць Чернівців неповнолітні можуть легко придбати алкоголь та тютюнові вироби. Цей факт підтвердили результати рейдів, які провели активісти Чернівецької «Студентської Свободи». Про це 18 березня 2013 року під час прес-конференції повідомили голова Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Віталій Мельничук та голова Чернівецької обласної «Студентської Свободи» Андрій Ілюк.

Як розповів керівник місцевої «Студентської Свободи», з початку березня у Чернівцях триває акція «Скажи алкоголю стоп!», у рамках якої активісти «Студентської Свободи» перевіряють, чи продають неповнолітнім у крамницях міста алкоголь та цигарки. Метою акції є демонстрація актуальності проблеми дитячого алкоголізму в Україні та нагальності зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів народних депутатів-свободівців Руслана Кошулинського та Михайла Головка щодо обмежень у реалізації алкогольної та тютюнової продукції.

«Наші неповнолітні активісти купують у магазинах у вечірній час алкогольні, слабоалкогольні напої, тютюнову продукцію. Інший активіст фіксує все на камеру. Після цього ми просимо продавців представитися та пояснити, чому вони продали алкоголь неповнолітньому. Далі ми погоджуємо з продавцем, що ми наклеюємо на вітринах магазина наліпку „Тут продають алкоголь неповнолітнім“. Після чого попереджаємо, що найближчим часом навідаємось у цей магазин іще раз. Чи приносить це результати? У жодній із крамниць, де ми робили повторні рейди, вже не продавали алкоголь нашим активістам, що свідчить про ефективність акції», – зазначив Андрій Ілюк.

Активісти повідомили, що з часу початку акції відвідали близько 30 торговельних точок. У більшості з них неповнолітнім активістам продавали алкоголь та цигарки. А найприкріше те, що, як виявилося, міліція покриває незаконні дії продавців.

Свободівці ознайомили журналістів з основними положеннями законопроектів народних депутатів України від ВО «Свобода» Руслана Кошулинського та Михайла Головка щодо унеможливлення продажу алкоголю й тютюну неповнолітнім та обмеження реалізації вказаної продукції. За словами голови Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» Віталія Мельничука, акція має на меті передовсім змінити громадську думку щодо сприйняття реалізації тютюну та алкоголю неповнолітнім.

«Найперше хочемо через ЗМІ привернути увагу до цієї проблеми. Наступним кроком буде притягнення до відповідальності як продавців, так і власників торговельних точок. Такої системної роботи в Україні за часів незалежності ще не було. Сподіваюся, що до нашої ініціативи долучаться небайдужі громадяни», – зазначив Віталій Мельничук.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте