«Не хочу цих ямів під вікном. Я тут живу»

В Україні весна починається не лише з пролісків та котячих арій під вікном, але й з щиро здивованих очей посадовців, які дізналися, що разом зі снігом з доріг зійшов асфальт. На превеликий жаль, попри запевнення у європейськості, Чернівецька область все ще тяжіє до тієї країни, де є дві проблеми — дурні та дороги. Так само, попри запевнення у тому, що ремонти доріг проводяться: адже на це виділяються чималі кошти, чи не кожен водій, наскочивши на чергову яму, згадує отих запевняйлів «незлим, тихим словом».
На тему стану наших доріг написано вже стільки, що навіть не хотілося за неї братися. Однак змушений був до цієї теми повернутися через розмову зі своїм товаришем, який щойно повернувся з Молдови. Перше, що я від нього почув: «Життя там приблизно таке ж як і у нас, але я був вражений станом доріг в Молдові. Починаючи з кордону до самого Кишенева, я не помітив жодної ями».
Зізнаюся щиро, словам свого товариша не повірив, тому згодом вирішив пошукати інформацію про молдовські дороги в Інтернеті. Не йняв віри тому, що у найбіднішій європейській країні автошляхи можуть бути кращими за українські. На моє величезне здивування, знайомець виявився правим: ось уже кілька років як у Молдові триває повна заміна дорожнього покриття. Виявляється, наші сусіди наважилися взяти величезний кредит у міжнародних організацій та проводять заміну 95% автошляхів. Кошти планують повертати з грантів, автомобільного мита та акцизів на паливо. За підрахунками, водіям значно дешевше обходиться підвищення автомобільного податку (приблизно 450 гривень у рік), ніж постійний ремонт своїх автівок, які ламаються через поганий стан доріг.
Ще більше здивували бідкання молдовських транспортників про те, що Україна не хоче проводити ремонт своїх автошляхів. Про це 12 березня в інтерв'ю молдовському виданню «Панорама» заявив віце-міністр транспорту та дорожньої інфраструктури Молдови Борис Герасим. Молдавани переконані, що Україна не бажає бачити на своїх автошляхах транзитний транспорт. Це створює масу проблем нашим сусідам, оскільки їх автошляхи знаходяться в 9-му панєвропейському транспортному коридорі. Відтак, Україна і сама не хоче заробляти на транзиті, і не дозволяє цього робити Молдові. Нині на європейському рівні тривають перемовини щодо пропуску Україною транзитного транспорту, але це можливе лише за умови наявності якісного дорожнього покриття у нашій державі.
А тим часом у Чернівцях та області триває ямковий ремонт. Як повідомили в Чернівецькій облдержадміністрації, на Буковині ремонту потребують 757 км доріг, підрахували і ями на шляхах — їх виявилося аж майже 16 тисяч м2. Першочергово латають трасу Чернівці-Київ та шляхи, які ведуть до кордону, потім ремонтуватимуть ділянку Чернівці-Снятин. Про заміну дорожнього покриття наразі навіть не йдеться. Причина банальна — обмежене фінансування.
Автошляхи Чернівців не надто відрізняються від середньостатистичних українських. У міській раді запевняють, що ямковим ремонтом буде охоплено аж 38 вулиць. Звітують, що залатали вже 16. Правда половина із залатаних вулиць вкриті ще австрійською бруківкою, на інших ремонт неозброєним оком не помітити. Єдине чим втішають у Ратуші — ямковий ремонт проводиться з використанням холодного асфальту. Тож якщо ви побачите як чолов'яга у помаранчевій камізельці втрамбовує асфальт, стрибаючи по ньому, не поспішайте крутити пальцем біля скроні — це інноваційна технологія. Саме так і вкладають холодний асфальт.
Всього ж у Чернівцях на ремонт доріг протягом 2013 року затратять 11 мільйонів гривень. Відповідний план фінансування 12 березня ухвалив виконком міської ради. Ще 19 мільйонів гривень на область обіцяють виділити з Держбюджету. На ці кошти ремонтуватимуть вулиці Пирогова, Каштанову, Рівненську, Кошового, Сокирянську, та перехрестя вулиць Стасюка — Чапаєва — Федьковича.
Поки владники шукають кошти на ремонт автошляхів, комунальники, через брак цих коштів, абияк ремонтують дороги, а дехто наживається на відкатах та «зекономлених» матеріалах, прості люди, зневірившись, самотужки беруться до латання шляхів. Цікаве та симптоматичне відео зовсім випадково зняли журналісти «Часу новин. Чернівці» на вулиці Гонти обласного центру. Троє бабусь заливали ями на вулиці цементом, тягнучи важкі відра з піском та 50-ти кілограмові мішки з цементом. «Не хочу цих ямів під вікном. Я тут живу», — каже жінка, віком 75 років. Пісок та цемент беруть із будівельного сміття. Ви здивуєтеся, але вкладений бабусями цемент виявився міцнішим ніж довколишній асфальт. «Ади, цей не лупається», — каже одна з них.
Грішним ділом міркую, а може ця бабуся, яка ТУТ живе була б кращим господарем, ніж уся та братія зі звань і чинів?

1 коментар

Максим Пансик
Владу бабцям, які люблять свій дім!.. Тай не тільки бабцям, а людям, які щиро люблять свою землю і свій дім
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте