93-тя річниця Буковинського Віча: піч українська – то фортеця міцна, там на чатах лежать патріоти...

Сьогодні у Чернівцях небайдужі до історії, сьогодення та майбутнього Буковини зібралися аби відзначити 93-тю річницю Буковинського Віча. Небайдужих виявилося небагато – до 30 осіб. Колектив хору «Гомін», по кілька представників від Українського народного дому, ВО «Свобода», УНП та два «нашоукраїнці», ось і всі, хто пройшов ходою від Ломоносова, 2 до пам’ятника героям Буковинського куреня.

Вже традиційно подібні заходи проігнорували представники як міської, так і крайової влади. Що здивувало – відсутність Батьківщини та Фронту змін, котрі на власних акціях, останнім часом, міцно били себе в груди, викрикуючи «Слава Україні! – Героям слава!». Сьогодні ж, вочевидь знесилившись у боротьбі за владу з владою, зелені та сердечкові «патріоти» не вважали за потрібне згадати чин 1918 року.

За словами організатора акції Володимира Старика, ще два роки тому майданчик біля пам’ятника героям Буковинського куреня не міг вмістити усіх бажаючих. Але тоді влада хотіла святкувати це свято. Тож були і військові, і СБУ та інші. Сьогодні владі байдуже – от і зібралося небагато людей.

Слухаючи українських пісень та виступи учасників акції, мимоволі ловив себе на думці: у 1918 році перед ратушею зібралося більше 10 тисяч буковинців, у 2011 — всього 30. Вимирає «українська порода» чи вироджується?

А ще у пам’яті постійно виринав доречний віршик: піч українська – то фортеця міцна, там на чатах лежать патріоти…

ПС (післяслово): Сьогодні ввечері у філармонії відбудеться офіційне святкування річниці Буковинського Віча. З владою. Там мабуть тепліше, не застудишся як на вулиці?..

Володимир Звенигородський, Вчасно Чернівці

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте