На Буковині з’явився «свій» патріарх

Буковина, кажуть, відома своєю гостинністю. Тут завжди радо зустрінуть гостей. Однак деколи наша гостинність перетворюється у надмірну запобігливість. Напередодні ймовірного візиту до Чернівців патріарха Московського Кірілла все частіше можна спостерігати гіпертрофовану гостинність, котру так і назвемо – запобігливість. А не знайомі з дипломатичним етикетом громадяни можуть її означити чіткіше – бажання вислужитися.

Хто і перед ким збирається вислуговуватися я не вказуватиму, аби уважний читач сам зробив висновки. Оперуватиму лише фактами.

Факт перший – авральний ремонт вулиці Руської у Чернівцях. Ця важлива міська артерія вже не перший рік знаходиться у нищівному стані. Стан автопокриття на Руській використовувався як аргумент проти колишнього міського голови Миколи Федорука. Свого часу голова облдержадміністрації Михайло Папієв дорікав керівництву міста у безвідповідальності та неможливості навести лад на цій ділянці дороги. Федорука усунули, дорога на Руській залишилася такою ж, як і була.

І от раптово обласна та нова міська влада звертає увагу на вулицю Руську, знаходить необхідні кошти. Ще й зобов’язує усі роботи завершити до 1 жовтня. Чому саме до цього числа – згодом стане зрозуміло.

Факт другий – не менш авральна добудова злітно-посадкової смуги чернівецького летовища. Цей факт вартий порівняння із стаханівським «подвигом». Депутати більшості Чернівецької міськради «ударними» темпами виводять обігові кошти Калинівського ринку (це при тому, що підприємство зараз переживає не найкращі часи) і спрямовують їх на добудову смуги. І, знову ж таки, керівництво ОДА зобов’язує усі роботи завершити до кінця вересня.

Факт третій – біл-борд на в’їзді до Чернівців з боку Магали. На цьому зовнішньому рекламному носієві анонсований приїзд патріарха Кірілла на Буковину. Сам собою анонс не є чимось особливим – приїзд первосвященика однієї з поширених конфесій 1-2 жовтня цього року. Однак чиясь «світла» голова вирішила додати родзинки, розмістивши на цьому біл-борді надпис: «Буковина вітає свого патріарха».

Ще один факт з приводу вказаного надпису, котрий передбачає, як мінімум, логічну суперечність. Формулювання «свого патріарха» можна трактувати як сприйняття кимось Буковини як батьківщини, зони тотального впливу згаданого патріарха або ж чиєсь непоборне бажання вислужитися.

Кірілл, як відомо, походить не з Буковини. Щодо зони впливу, то за офіційними даними на Буковині зареєстровано 1151 релігійну організацію 27 віросповідань, конфесій, напрямків та течій. Конфесія, яку репрезентує ймовірний візитер представлена 429 релігійними організаціями, а це лише 1/3 віруючих. Отже про зону тотального впливу теж не варто вести мову. Залишається одне припущення — бажання вислужитися.

P.S. Станом на 19 вересня про візит Кірілла на Буковину нема жодної згадки на офіційному сайті Московської патріархії. То може і дорога на Руській, і аеропорт — для людей?..

Володимир Звенигородський, Вчасно Чернівці

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте